" דיאלוג עם הזמן " יפתח את דלתותיו ב 1.8.2012 זוהי תחנת חובה לדעתי לכל אדם ובכל גיל.
דיאלוג עם הזמן פרויקט מבית היוצר " דיאלוג בחשיכה " ו " הזמנה לשקט" במוזיאון הילדים בחולון הוא מסע חוויתי מיוחד, הייתי אומר חובה לכל אדם, כי מה אנחנו מדחיקים יותר מהזיקנה?
ההינו שם אני וזוגתי למסע כזה לקראת הפתיחה.
ובאמת, האם מישהו מאיתנו עוצר לרגע את מירוץ החיים כדי לחשוב איך הוא יראה, וכיצד יתפקד
בעוד 10 שנים או עשרים שנה? והצעירים אף מעבר לזה?
בכניסה למנהרה שמובילה אותנו למסע הזה יש כמה וכמה שאלות נוקבות על הקירות.
האם עצרתם פעם לחשוב על שאלות אלו?
משם ממשיכים לחדר הצהוב, שם נפגש בכל קשיי הזיקנה פיזית ונחווה אותם, אנו מתנסים בפעולות יומיומיות פשוטות אותן אנו עושים בצורה טבעית, אך הן קשות לביצוע לאדם מבוגר שגופו בוגד בו. נחווה קשיי ראיה, זיכרון, הליכה, שמיעה, ואפילו רעידות שימנעו מאיתנו לפתוח את דלת ביתנו. החדר הצהוב הוא בהחלט חוויה שממחישה את קשיי הזקנה.
במפגש " דיאלוג עם הזמן " אדם מתעמת עם שאלות שאין הוא שואל את עצמו בדרך כלל, כי למה צריך לדאוג לעתיד כשאנו רגילים לחיות את ההווה?
הדיאלוג גם מתממש במפגש עם אדם מבוגר ( או זקן? ) , בעצם כתיבת שורה זו אני כבר מתלבט בשאלה מיהו זקן ומתי אדם נחשב מבוגר או זקן? או אולי באמת אנשים זקנים הם רק יותר מבוגרים מאנשים צעירים?
האדם הזה במקרה שלנו טוביה, בן 76, טייס אל על לשעבר, שיש לו סיפור חיים מרתק, ובעזרת משחקי חברה אנו מגלים גישה חדשה, או שונה לנושא הגיל הבוחנת את הדעות הקדומות שלנו בנושא. זהו בעצם אחד היעדים החשובים כאן, שינוי הדימוי השלילי הקיים כלפי זקנים, הזקנה, וההזדקנות. דיאלוג עם הזמן שם את הנושא במרכז הדיון הציבורי. נושא כמו גיל הפרישה. איך קורה שאדם מתפקד מעולה עובד בצורה טובה נהפך למיותר ולא נדרש בהגיעו לגיל הפרישה?
מיצג זה או הפרויקט שמו לעצמם מטרה לנסות לשנות את הדימוי של הקשיש בחברה ותרום לדיאלוג בין צעירים לזקנים תוך התמודדות כנה ואמיצה עם הסטריאוטיפים הקיימים.
אנו עוברים לחדרים בהם נוכל לבחון את המבט שלנו לעבר או לעתיד דרך דמויות שיספרו לנו סיפור חיים, דרכם נבין את ההנאה שבחיים ושחבל לא לנצל אותם ושחשוב גם הדיאלוג עם בני משפחה מתבגרים שלא יהיו עימנו לעד. כמו כן נצפה בסרטונים עם אנשים מתחום התיאטרון והקולנוע ונשמע את סיפורם.
בסיום שיחת סיכום עם המנחה סביב שולחן עגול המרוהט כמו בימים ההם, בבתים הישנים שלנו או של הורינו. ישאלו שם אולי מספר שאלות על החוויה, על הדעות שלנו אותן נצטרך לבחון לאחר שנצא מהמסע הזה " דיאלוג עם הזמן"
זוהי בהחלט חוויה שגם פוקחת לכם את העיניים וגורמת לכם לחשוב ולהרגיש בצורה שונה לחלוטין ממה שהיה עד עכשיו.
במוזיאון הילדים הישראלי, חולון תושק בחודש אוגוסט הקרוב -תערוכת "דיאלוג עם הזמן", פרויקט חדשני פורץ דרך ויחיד מסוגו בעולם- הלוקח את המבקר למסע, מהנה ומרגש בו יוכל לראות, להרגיש ולחוות את עצמו כפי שיהיה בשנותיו המבוגרות. 'דיאלוג בחשיכה' ו'הזמנה לשקט' , מכניסות את המבקרים לעולמם של העיוורים וכבדי הראיה, והחרשים וכבדי השמיעה בדרך בלתי שגרתית של הדמיה והתנסות אישית. המבקרים בתערוכות אלה מעידים על "חוויה מטלטלת ובלתי נשכחת שממנה יוצאים שונים מאיך שנכנסים". (ספר המבקרים במוזיאון) שתי התערוכות מייצרות מפגש נטול דעות קדומות בין הקהל לעולמם של העיוורים והחירשים ולמוסס מחסומים, תפישות וקלישאות חברתיות. בתערוכות אלו ביקרו עד כה יותר מ- 850,000 מבקרים.
מנכ"ל מוזיאון הילדים גיל עומר: "מדובר בפרויקט ייחודי ומרגש שהמוזיאון בעזרת שותפיו עובד עליו מזה כשלוש שנים. אני מאמין בכל ליבי כי הפרויקט הזה, כפי שהוכח על ידי דיאלוג בחשיכה והזמנה לשקט, עשוי לשנות מציאות, לשנות את הסטריאוטיפים הקשורים בזיקנה וליצור דיאלוג בין דורי".
השותפים לפרויקט – המשרד לאזרחים ותיקים, מטב – עמותה לשירותי טיפול ורווחה, אשל, הקרן לידידות וקרן נדב- הם גורמים חשובים אשר פועלים בכל ימות השנה מהיבטים שונים בנושא אוכלוסיית הגיל השלישי. הירתמותם לפרויקט זה הפכה אותו לאפשרי:
המשרד לאזרחים ותיקים בראשות סגנית השרה לאה נס: "בעידן בו חלה עלייה מתמדת בתוחלת החיים, חשוב במיוחד כי הדור הצעיר ייכנס לנעליהם של האזרחים הוותיקים, המתמודדים עם הזקנה ואתגריה היומיומיים. זוהי חוויה חינוכית וערכית המקיימת דיאלוג עם דעות קדומות ביחס לזקנה, מגבירה את המודעות המשפחתית והקהילתית ומחזקת את הקשר הבין דורי".
נשיא ומייסד הקרן לידידות הרב יחיאל אקשטיין:" חוסנה של חברה נקבע גם על פי מידת התקווה של זקניה. כמי שפועלים למען שיפור רווחתם של עשרות אלפי קשישים בישראל, נרתמנו לתמיכה בתערוכה הייחודית הזו בתקווה שהיא תגביר את המודעות של אזרחי ישראל לעתידם כזקנים במדינה ותעורר בהם את הרצון והמוטיבציה להירתם עוד היום למען הזקנים ולטפל בשלל האתגרים החברתיים, הכלכליים והפיזיים העומדים בפניהם".
התערוכה "דיאלוג עם הזמן" היא אקטואלית ומשמעותית יותר מתמיד- לאור השינויים הדמוגרפים העולמיים והעלייה המשמעותית בתוחלת ואיכות החיים. מזה זמן עוסקים רבים בהגדרות חדשות של המושג זיקנה, ניסיון להפטר מסטריאוטיפים ישנים והכרה במעבר לראיית הזיקנה כתקופה של המשך עשייה, מעורבות והתחלות חדשות.
זוהי תערוכה רלוונטית לכל אחד ואחד בין אם צעיר עדיין ובין אם מבוגר. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בתוך 7 שנים תגדל אוכלוסיית בני ה-65 ומעלה בישראל ב-44%. ב – 50 השנים האחרונות חל שינוי דמוגרפי משמעותי בישראל ותוחלת החיים עלתה ב- 11% . רק 15% מהקשישים מעל גיל 65 – מוגבלים ותלויים בעזרה.כלומר זה הזמן לשינוי התפיסה והחשיבה הקיימים לגבי מהו זקן ומיהו זקן. זה הזמן לחידוש הדיאלוג בין הדורות.
התערוכה
נבחרת החלומות של "דיאלוג עם הזמן" מורכבת מ 50 מדריכים נמרצים, בני 70 ומעלה, כל אחד מהם אישיות מרתקת בפני עצמה- תוביל את קבוצות המבקרים במסע לדיאלוג עם הזמן ובעצם למסע היכרות עם עולמם.
בדרך המשחק והשעשוע נכנס המבקר לתוך נעליה של הזיקנה. במסעו הוא עובר בתחנות הבאות:
מנהרת השאלות : עם כניסתו למבוך השאלות הוא מוצף ויזואלית בשאלות סטריאוטיפיות כמו: בן כמה אתה? בן כמה אתה חושב שאתה נראה? האם שיקרת אי פעם לגבי גילך? ועוד.
החדר הצהוב- מרגע זה יתחיל המבקר בהדרגה לחוות באופן ממשי פעולות יומיומיות כמו שחווים אותם בני הגיל השלישי (עליה במדרגות עם נעלים כבדות, פתיחת מנעול כשהיד רועדת, משימות ראייה בתנאים משתנים ועוד).
ברוכים הבאים למועדון– במועדון החברים יתוודעו חברי הקבוצה מקרוב למדריך האישי שלהם,ילמדו את סיפור חייו
והדרך שעשה מצעירותו ועד היום ואף יזכה בהצצה אל העתיד ויוכל לראות עצמו מזדקן בהדרגה.
מגרש המשחקים: שם ישחקו המבקרים במשחקים שונים ומלאי הומור העוסקים בסטריאוטיפים על זיקנה, דעות קדומות ואפליה על רקע גיל.
עם הפנים קדימה או במבט לאחור – בהמשך יתבקשו המבקרים לבחור בדלת אחת משתיים. מאחורי כל אחת מהן צפויה הפתעה. דלת אחת חושפת את המבקרים לסיפוריהן של דמויות החיות חיים מלאים, מפתיעים ותוססים בזקנתם והשנייה לסיפוריהן של דמויות שיש להן תובנות חשובות ומרגשות על החיים
שיחות סלון– המסע והדיאלוג עם הזמן יסתיימו בשיחה בסלון בה יוכלו המבקרים בקבוצה לעבד את החוויה בינם ובין עצמם ועם המדריך שלהם.
מוזיאון הילדים הישראלי, חולון: רח' מפרץ שלמה 1 , פארק פרס, חולון.