20 במרץ 2025 13:58

קונצרט מאנדלוסיה באהבה "מכפר טודרא לירושלים" עם שלמה בר

התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון.

התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון.

img_0082aa

המוסיקה האנדלוסית חוזרת לראשון לציון, לרגע בפתיחה חשבתי הנה מגיע עבדל ווהאב,

זה היה כל כך יפה ומושלם, אלא שאז התזמורת שינתה לדנובה הכחולה.

20161221_205407a

המנצח שמואל אלבז, אומר שבסך הכל נדרשה חזרה אחת לחברי התזמורת הסימפונית ראשון לציון על מנת לדעת לנגן את הקונצרט הנפלא המיוחד הזה.

שרו ופייטו שלמה בר, ליאת יצחקי ואמיל זריהן בפיוטים ושירים אנדלוסיים עם עיבודים סימפוניים חדשים וסוחפים.

20161221_214007a

היצירות שבוצעו בקונצרט זה היו הידועות והאהובות במיוחד, השירים והפיוטים מלודיים ופופולריים ומבוססים על המוסיקה האנדלוסית מהתקופה שאחרי גירוש ספרד.

המנצח והמעבד ומנהל מוסיקלי: שמואל אלבז. יועץ מוסיקלי: יורם אזולאי

גם הופיעו וניגנו חברי אנסמבל "מטרוז' – לוד" בכלי נגינה מסורתיים אשר העשירו את הצלילים בנגינה בכלים המיוחדים.

img_0055a

יוסי שריקי על הקמנג'ה, כלי נגינה מסוג כלי הקשת בעל שלושה עד ארבעה מיתרים. הוא המונח על הברך בעת הנגינה במקום מתחת לסנטר. השימוש בקמנג'ה נמצא יותר במוזיקה האנדלוסית הקלאסית ובמוזיקה המרוקאית.

ארמונד סבח  ניגן על העוד וזכה למחיאות כפיים ותשואות. יליד מרוקו, בוגר האקדמיה למוסיקה בירושלים.

אריאל קסיס ניגן בקאנון,  כלי פריטה טרפזי מעץ. אריאל הוא אחד מנגני הקאנון הבולטים בארץ ומתמחה במוסיקה טורקית, ערבית ואנדלוסית. יש לו טכניקה וצליל משלו.

קלמן מוסקל ניגן על נאי, סוג של חליל או כלי נשיפה העשוי צינור קנה במבוק. זהו חליל ערבי המשמש גם במוסיקה האנדלוסית המרוקאית.

אלי בן דוד בדרבוקה, מתמחה במקצב האנדלוסי. מלווה פייטנים בנגינתו.

img_0052a

img_0074aa

img_0062a

img_0084a

היצירות שבוצעו

  • תושיא לתזמורת – פנטזיה נהוואנד
  • אמיל זריהן –   יפו דודייך + דר שמיים + די למבין

מילים : ר׳ ישראל נג׳ארה

  • אמיל זריהן – עשקת פלאנדלוסיה+מרים

לחן : אלמוני

  • ליאת יצחקי – אגדלך+יעלם שבני

מילים : אברהם אבן עזרא +ר׳ ישראל נג׳ארה

  • ליאת יצחקי – צור משלו + אברהם אבינו

מילים ולחן : אלמוני

  • אמיל זריהן – כוכבי שקע + להרים הגבוהים

מילים ולחן : ג׳ו עמר

  • ליאת יצחקי +שלמה בר+אמיל זריהן – שתלתם ניגונים+ ידיד נפש .

לחן לשתלתם ניגונים: דוד זהבי . מילים לידיד נפש: ר׳ אלעזר אזקרי.

  • שלמה בר – אני תמה.
    לחן: שלמה בר. מילים: ר׳ שלום שבזי
  • שלמה בר – כפר טודרא
    לחן: שלמה בר. מילים :יהושוע סובול
  • שלמה בר – שיר השוק.
  • לחן: שלמה בר. מילים :יהושוע סובול
  • שלמה בר – ילדים זה שמחה
    לחן: שלמה בר. מילים :יהושוע סובול
  • ליאת יצחקי +שלמה בר+אמיל זריהן – שחרחורת

מילים ולחן :רומנסה ספרדית מימי הביניים

איזה עושר של צלילים ואיזה מאוולים של אמיל זריהן שהקול שלו לא מפסיק, אין דברים כאלו.

וליאת יצחק בלבוש מסורתי בקולה העדין פייטה לנו לעונג. ואז שלמה בר עם כל ההופעה והעוצמה שלו לבד וביחד עם הפייטנים וההרכב המיוחד  שרו את השירים האהובים של שלמה בר שנטע את היתד האנדלוסי והמזרחי בארץ אחרי ג'ו עמר ואחרים והביאו למרכז הבמה בארץ.

התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון היא הראשונה שמבצעת מוסיקה אנדלוסית בעיבודים סימפוניים מלאים. הקונצרט הראשון ברוח זו התקיים ביולי 2016 והוא בישר על הסדרה האנדלוסית החדשה שנפתחה העונה ובה שלושה קונצרטים. שיתוף הפעולה עם שמואל אלבז, יורם אזולאי ואנסמבל "מטרוז'-לוד" החל בקונצרט זה.

החברה הישראלית עוברת שנויים והפלת המחיצות בין העדות תוך הכרת המוסיקה על כל גווניה ללא תיוג כזה או אחר עומדת במרכז העשייה כיום. זה בהחלט כבוד גדול שהתזמורת הסימפונית ראשון- לציון, זו שמנגנת מוסיקה קלאסית  ומלווה את האופרה בימות השנה  מתחברת למהלך הזה ומנגנת מוסיקה אנדלוסית.

 20161221_214318a_001a

20161221_211334a

a

img_0070a

img_0076a

כל אחד מהסולנים בקונצרט מביא איתו את סגנונו האישי. הפייטן הידוע ורב המוניטין, אמיל זריהן,  יבצע רפרטואר השייך לסגנון הג׳ירי וגלגולו של סגנון זה עד להגעתו לארץ ישראל עם מוסיקה של ג׳ו עמר שנכתבה ובוצעה בארץ בהתבססה על סגנון זה. שלמה בר, אחד היוצרים הישראליים החשובים שהושפעו מהמוסיקה האנדלוסית ואשר יצר סגנון ייחודי. הוא יבצע יצירות שכתב ובהן: ילדים הם שמחה וכפר טודרא ועוד. ליאת יצחקי משקפת את החידוש המרענן של פייטניות המתמחות ברזי הפיוט  האנדלוסי. היא תבצע יצירות המציינות את מסע הנדודים מספרד ושירת הלאדינו דרך מרוקו ועד לפיוטים שנכתבו בישראל.

אמיל זריהן – פייטןEmil Zrihan
זוכה פרס משרד התרבות ע״ש אריק איינשטיין לשנת 2016  אשר זכה למוניטין רב בקרב קהילות ישראל ברחבי העולם. פייטן ותיק אשר מרבה להופיע עם תזמורות אנדלוסיות שונות. זריהן לקח חלק גם בקונצרט האנדלוסי הקודם של התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון, שהתקיים ביולי אשתקד.

שלמה בר – מלחין וזמר Shlomo Bar
אחד היוצרים החשובים שהושפעו מהמוסיקה האנדלוסית, אשר יצר סגנון מוסיקלי ייחודי. כיום ניתן אולי לאפיין אותו כ"רוק מוסיקת עולם" – המושפעת ממוסיקה ערבית וצפון אפריקאית מסורתית, וממזמורי תפילה, אך גם מרוק מתקדם של שנות ה-70. ברהשתמש בסגנון לירי ובשירי משוררים להביע את מחאת יהודי המזרח נגד עוולות חברתיות מתקופת העלייה של שנות ה-50.

ליאת יצחקי – פייטנית וזמרת
Liat Itzhaki
הופיעה במהלך הקריירה המוסיקלית שלה במגוון הפקות בארץ ובחו”ל, בערבי שירי משוררים, ובקונצרטים עם התזמורת האנדלוסית הישראלית. ליאת יצחקי מוכרת גם כמגישת תוכנית הטלוויזיה בערוץ 10 'אשת חיל' בה היא מארחת נשים מתחומי עיסוק ומגזר שונים, המשוחחות על נשיות, חברה, יהדות ואקטואליה.

שמואל אלבזShmuel Elbaz
יליד באר שבע, בוגר האקדמיה למוסיקה בירושלים בפקולטות לביצוע וניצוח, והאקדמיה למוסיקה באמסטרדם. השתלם אצל המנצחים פרופ' מנדי רודן ,סטנלי ספרבר, פטר אטווש, דויד פורסליין, רולנד קיפט וליאור שמבדל.
בשנים 2002-2015 כיהן כמנצחה הראשי של התזמורת האנדלוסית הישראלית. ב 2006, זכתה התזמורת בפרס ישראל על תרומה לחברה ולמדינה בתחום התרבות. חתן פרס באר שבע למצויינות בתחום המוסיקה לשנת 2007.
משנת 2016 מכהן כמנצח הבית בתזמורת  נתניה הקאמרית הקיבוצית. מופיע רבות כמנצח אורח בתזמורת הסימפונית ירושלים, הסימפונית הישראלית ראשון לציון ואחרות.  שמואל אלבז הוא סולן מנדולינה והבוגר הראשון באקדמיה למוסיקה בירושלים בכלי זה. במקביל להופעותיו כמנצח מופיע כסולן במנדולינה עם מרבית התזמורות החשובות בארץ, וכן בהרכבים שונים ובסגנונות מוסיקה מגוונים קלאסי, אתני, מוסיקת עולם, ומוסיקה ישראלית. שמואל הקליט את הסונטות והפרטיטות לכינור סולו מאת יוהן סבסטיאן באך בהקלטת בכורה עולמית, במנדולינה.
הקים ,ניגן וניהל מוסיקאלית  את רביעיית המנדולינות הישראלית (קרמן) עטורת הפרסים אשר תקליטה הראשון זכה לשבחים והשמעות  רבות בארץ ובעולם. באוגוסט 2003 זכה בפרס ראשון בתחרות בינלאומית יוקרתית להרכבי כלי פריטה, שנערכה בלה-ריוחה, ספרד.
עוסק בעיבוד ולהלחנה. עיבד אלפי יצירות לתזמורת האנדלוסית וכן לתזמורות נוספות. תזמוריו מוקלטים על אלבומים של רבים של אומני ישראל. בשנים 2002-2005 שימש שמואל כמרצה באוניברסיטת חיפה בחוג למוסיקה ובחוג ללימודים רב תחומיים וביחידה למצוינות בחינוך באוניברסיטת בן גוריון ועסק בהוראת מקצועות תורת המוסיקה. כיום מרצה במסלול לעיצוב פס קול בחוג לאומנויות הקול והמסך במכללת ספיר. בשנת 2004 הקים ומאז מנהל את בית הספר למוסיקה בנתיבות. עוסק בחינוך למצוינות ובטיפוח תחום התרבות בנגב.

התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון
התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון-לציון נוסדה בשנת 1988 על-ידי עיריית ראשון לציון. בתוך זמן קצר התמקמה בקצה העליון של הפירמידה האמנותית, כגוף מוסיקלי מוביל ומחדש בישראל. משנת 1989 משמשת התזמורת בהצלחה רבה כתזמורת הבית של האופרה הישראלית.

התזמורת מציעה לקהלה מגוון רחב של יצירות מכל התקופות בתכניותיה הכוללות סדרות קונצרטים למנויים, קונצרטים רבים לכל המשפחה, מופעים מוסיקליים לקהל צעיר וקונצרטים מיוחדים לגיל הזהב. התזמורת יצאה לסיורים באירופה כתזמורת האופרה וכן כתזמורת סימפונית לכל דבר. בשלהי שנת 2014 קיימה התזמורת סיור קונצרטים בסין בניצוחו של מנהלה המוסיקלי החדש, ג'יימס ג'אד.

 img_0096

שתפו את הפוסט!