25 באפריל 2024 20:33
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

קונצרט מס' 6 בסולם מינורי של הסימפונית ראשון לציון

 20170308_214623AA

 

התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון ביצעה את הקונצרט מס' 6 לעונה זו שלה בניצוחו של דן אטינגר, המנצח האורח הראשי שלה. הייתי מגדיר זאת: שובו של הג'דיי! כמה חן, כמה הומור, איזו הופעה מענגת, כל אחד מהצופים יכול היה להרגיש שהינה עומד על הבמה מנצח שמנצח. אדיר!

משום מה המנצח החליט על העמדה שונה של הכלים על הבמה והחליף את המיקום של חטיבת הכינורות עם הקונטרבסים והצ'לות.

20170308_210107

בקונצרט התארח גם כסולן הפסנתרן אנדי פלדבאו.

התכנית:

מוצארט – סימפוניה מס' 25 בסול מינור ק' 183
ר. שטראוס – בורלסקה לפסנתר ולתזמורת ברה מינור
מוצארט – סימפוניה מס' 40 בסול מינור ק' 550
Mozart – Symphony No. 25
R. Strauss – Burlesque for piano and orchestra
Mozart – Symphony No. 40

היצירות של מוצארט לא נבחרו סתם, אלא בשל היותן כתובות בסולם מינורי, מה שאומר שיש בהן הרבה רגש, זהו גם סולם שמשרה תחושה מודיאלית שבשל כך השתמשו בו לכמה סרטים (הקהל אוהב ומתאהב). כך ולא במקרה יוצרי הסרט "אמדיאוס" השתמשו בפתיחה לסימפוניה מס' 25 בסול מינור ק' 183 של מוצארט לסרט אמדיאוס, וגם הפתיחה של סימפוניה מס' 40 מוכרת ואהודה שימשה בהפקות רבות. שתי היצירות האלו מלאות רגש ועוצמה בלתי תתואר.

לכתוב על יצירות של מוצארט ותולדותיהן קטונתי, מי אני, סליירי? אבל כמה מילים חייבים ובמיוחד משום שהתזמורת הסימפונית ראשון -לציון עמדה במשימה בהצלחה יתרה ולא סתם, כי עם מנצח בסדר גודל של דן אטינגר אפשר רק לנצח!

מוצרט כתב את הסימפוניה לשני אבובים, שני בסונים, ארבע קרנות וכלי מיתר. לתחושתי הנוכחות על הבמה באמת הייתה מצומצמת קמעה.

הפתיחה לסימפוניה מס' 25 בסול מינור ק' 183 היא נמרצת וזהו כמובן הפרק המוכר ביותר לקהל ובעצם הביא את מוצארט לציבור הרחב דרך הסרט "אמדיאוס". הצליל האוניסוני בו הכלים מנגנים יחדיו היה שמימי לדעתי והביצוע של הסימפונית ראשון -לציון הביא רק כבוד. פרק סוער במיוחד.

הפרק השני, האנדנטה קצר, איטי ומכיל חזרות שונות של הנושא. הכינורות והקונטרבסים עושים כאן עבודה טובה. גם הדיאלוג מול הבסונים שישבו ממש רחוק בשורה האחרונה מדגיש את העמימות הנוגה של הפרק. יש בפרק הזה תחושה של מוסיקת אופרה.

הפרק השלישי, המינואט נמרץ ויפיהפה. כאן הבסונים מעשירים יחד עם הקרנות והאבוב וגם הצ'לות והקונטרבס מגישים את העיבוד הנפלא של נושא הפרק.

הפרק הרביעי נמרץ ומקסים והקודה בסיום נפלאה.

ממליץ להאזין ביו טיוב:

https://www.youtube.com/watch?v=rNeirjA65Dk

היצירה של ר. שטראוס, בורלסקה לפסנתר ולתזמורת ברה מינור, היא בעצם פרק אחד מרגש, תזמור פופולרי שהמשיך והתפתח מתוך היצירה לאופרות. יש ליצירה הזו צבע מיוחד.

הביצוע הוא של הפסנתרן הצעיר אנדי פלדבאו שהופיע בלבוש פחות רשמי מה שאפשר לו להריץ בזריזות את האצבעות על הקלידים. הנמרצות של הביצוע שלו מהפנטת. וירטואוז צעיר.

הפתיחה מול תופי הטימפני וההמשך יוצרים חינניות רומנטית מעודנת (הייתי אומר רומנטיקה מזוקקת).

את הביצוע הייתי מגדיר פסנתרן פצצה ומנצח שמנצח וכמובן כל הקרדיטים לתזמורת. תרמו להצלחה כלי הנשיפה הקטנים: חליל, קלרנית ובסונים וכמובן חטיבת כלי המיתר בעוצמות שמענגות את המאזין.

שטראוס כתב את Burleske   זמן קצר לאחר פגישתו עם ברהמס.  בנושאים רבים יש הרמוניות. אבל את המבנה של העבודה כיצירת קונצרט חד-פרק ותנועה הוא חייב בעיקר לליסט.

אחד המאפיינים הבולטים ביותר של Burleske הוא הסינתזה השאפתנית אשר שטראוס ניסה להשיג בין סגנונות שונים וצורות מוסיקליות. הרעיון המקורי היה הרכב הסקרצו ("סקרצו" היה אפילו התואר הראשון ששטראוס הועיד לתת לעבודה). עדיין בצורתה הסופית היצירה מכילה אלמנטים רבים רציניים, סנטימנטלים, דרמטיים אפילו שובבים. לסיום יש קודה נועזת עם חזרה של תופי הטימפני והפסנתר.

20170308_212146A

כפיים והדרן.

על הסולן אנדי פלדבאו, פסנתר.

אנדי פלדבאו. קרדיט צילום לאון לה leon le (3)
אנדי פלדבאו. קרדיט צילום לאון לה leon le (3)

את מסלול הלימודים שלו החל אנדי פלדבאו בקונסרבטוריון גבעתיים שם למד בהדרכתה של לילי דורפמן. בבית הספר בוכמן-מהטה באוניברסיטת תל אביב נמנה עם תלמידיו של עמנואל קרסובסקי. לימודי המשך עשה בניו יורק בבתי הספר ג'וליארד בהדרכתו של ג'וליאן מרטין ומאנס בהדרכת פבלינה דוקובסקה. השתתף בכיתות אמן בהדרכת ריצ'ארד גוד, אאן שאיין, לזלי הווארד, סטפן שייה, אלון גולדשטיין, דניאל הוקסטר וגלעד מישורי וכיום לוקח שיעורים אצל איתן גלוברזון.

אנדי פלדבאו זכה בפרסים בתחרויות American Protégé (פרס ראשון), אשדוד (פרס שני) ועוד זכה בפרסים בתחרויות באוניברסיטת תל אביב ובתחרות סלונימסקי ברוסיה וכן במלגות קרן התרבות אמריקה-ישראל ובמלגות בבתי הספר בוכמן מהטה וג'וליארד. כסולן הופיע עם הסינפונייטה הישראלית, תזמורת סימפונית ירושלים, תזמורת יהודית לוס אנג'לס, תזמורת אשדוד, תזמורת סינפוניה וארזוביה (ורשה) ותזמורת קאמרית בדפורד בניו יורק. כנגן רסיטלים הופיע בערים ואולמות חשובים בצפון אמריקה: וושינגטון, שיקגו, ובשלושה קונצרטים שונים ב"קרנגי הול" ניו יורק ובמדינות וושינגטון, אינדיאנה, אורגון ומישיגן ובפסטיבלי מוסיקה שונים בניו יורק. באירופה הופיע בלונדון, ברלין, מינכן ופרנקפורט. בישראל הופיע בתל אביב, בירושלים, ב"צלילים במדבר" בשדה בוקר וב"שלושה ימי פסנתר" בירושלים. לצד הופעותיו השתתף כפסנתרן בסמינר הקשתנים הבינלאומי "קשת אילון" וכן שימש כאסיסטנט של גיל שוחט. בימים אלו אנדי פלדבאו עובד על הקלטת הדיסק המסחרי הראשון שלו.

הסימפוניה מס' 40 בסול מינור ק' 550 של מוצארט גורמת לכל אחד לזמזם אות הפתיחה , האלגרו הנפלא והרומנטי כל כך, עתיר רגשות וצלילים.

הפתיחה של הכינורות באלגרו מולטו נעים ואיטי ולא נמרצת כפי שמקובל ויוצרת צליל מלודי רומנטי שאין רבים כמוהו. המעברים בין כלי המיתר לכלי הנשיפה והחזרות השונות על הנושא הראשי הן היוצרות ערגה לאהבה, כן, ממש כך והביצוע קלאסי ונפלא.

 20170308_214628

 

הנה תקשיבו

https://www.youtube.com/watch?v=-hJf4ZffkoI

 

האנדנטה, הפרק בו הקונטרבס משלים את הגוון של הכינורות בצורה מושלמת למרות שלא הסתגלתי לשינוי במיקום. פרק רגוע ואף עגמומי משהו.

המינואט מעט תוקפני, נועז עם המון ביטוי לחליל צד ולהצגה של ממש של המנצח דן אטינגר על הבמה, מאוד אהבתי את התנועה שלו עם היד כאילו הוא אומר לנגנית "תנו, תנו עוד" ובכלל שפת הגוף שלו יוצרת נוכחות מהפנטת. כמה התגעגענו בראשון-לציון לדן אטינגר. כמובן הצ'לות מגישים את הפרק בחן ויחד יוצרים מסע מרתק הגורם לרוגע ולשלווה.

הפרק האחרון בנוי משברי מלודיות נועזות, תשוקה חדה ונועזת המלווה בהרמוניות היוצרות המון רגש ועוצמה אצל המאזין.

לסיכום ההתעלות בבצוע של התזמורת הסימפונית ראשון-לציון בקונצרט זה היא בהחלט בזכות המנצח המוכשר דן אטינגר.

על המנצח:

דן אטינגר, מנצח

דן אטינגר - צילום יחצ
דן אטינגר – צילום יחצ

המנצח האורח הראשי של התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון, מנהלה המוסיקלי של בית האופרה במנהיים, התזמורת הפילהרמונית של שטוטגרט גרמניה ומנצח כבוד של התזמורת הפילהרמונית טוקיו. בתפקידיו הקודמים שימש כמנצח בית האופרה הממלכתית ברלין  "אונטר דן לינדן"” ועוזר למנהל המוסיקלי, דניאל ברנבוים.  אטינגר היה מנהלה המוסיקלי של התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון, מנצח אורח ראשי בתזמורת הסימפונית ירושלים -רשות השידור, מנצח הבית באופרה הישראלית ומנצח מקהלת האופרה הישראלית.
דן אטינגר מנצח דרך קבע על הפקות אופרה  רבות בבתי אופרה מובילים בעולם: המטרופוליטן אופרה בניו יורק, התיאטרון הלאומי החדש בטוקיו, האופרה המלכותית "קובנט גארדן" בלונדון, האופרה הלאומית בפאריס  עוד ניצח  על בית האופרה מרינסקי,  סנט פטרבורג בפסטיבל "קלאסי בים האדום",  על הפקות רבות באופרה הממלכתית בברלין ובאופרה הלאומית החדשה, וכן בבתי האופרה של לוס אנג’לס, הממלכתיות של מינכן, וינה והמבורג, אופרה נורת באנגליה והלאומית בוושינגטון. באופרה הישראלית ניצח על הפקות רבות בבית האופרה וכן על הפקות לה טרוויאטה בכיכר רבין בתל-אביב, שמשון ודלילה, נבוקו וריגולטו בפארק הירקון גני יהושע בהן חזו עשרות אלפי צופים. דן אטינגר ניצח על כל התזמורות המובילות בישראל, לרבות הפילהרמונית הישראלית ותזמורות מובילות באירופה. כמנהלה של התזמורת הפילהרמונית של טוקיו הוא הירבה לנצח עליה ובחלק מן הקונצרטים הופיע גם כפסנתרן כאשר הוא מנצח מן הפסנתר. אטינגר ניצח על הקלטת תקליטור לחברת EMI עם הזמרת דיאנה דמראו ולחברת "אורפיאו" עם הזמרת אדריאנה פייצקונה ותזמורת הרדיו של ברלין. עוד ראו אור הקלטות שלו עם התזמורת הפילהרמונית בטוקיו ועם התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון-לציון.  בקיץ 2015 הופיע לראשונה בפסטיבל זלצבורג  כשניצח על "נישואי פיגארו" וזכה להצלחה רבה ומאז שב לנצח בפסטיבל.
דן אטינגר נולד בישראל בשנת 1971. הוא למד זמרה באקדמיה למוסיקה ע”ש רובין בתל-אביב בהדרכתה של תמר רחום. כזמר בריטון הופיע עם כל התזמורות המובילות בישראל בהן גם התזמורת הפילהרמונית הישראלית ובתפקידים רבים באופרה הישראלית, מיצירות מונטוורדי, דרך מוצרט, ורדי ועד ליצירות פרוקופייב. בשנת 1993 זכה בפרס פרנסואה שפירא ובמשך שנים זכה במלגות קרן התרבות אמריקה-ישראל ובמלגות המכון הישראלי לאמנות הזמרה. דן אטינגר הוא מוסיקאי נבחר של הקרן הישראלית למצוינות תרבותית ונמנה בעבר עם מורי האקדמיות למוסיקה בתל אביב ובירושלים.

 

התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון
נוסדה בשנת 1988 על-ידי עיריית ראשון-לציון. בתוך זמן קצר התמקמה בקצה העליון של הפירמידה האמנותית, כגוף מוסיקלי מוביל ומחדש בישראל. משנת 1989 משמשת התזמורת בהצלחה רבה כתזמורת הבית של האופרה הישראלית.

התזמורת מציעה לקהלה מגוון רחב של יצירות מכל התקופות בתכניותיה הכוללות סדרות קונצרטים למנויים, קונצרטים רבים לכל המשפחה, מופעים מוסיקליים לקהל צעיר וקונצרטים מיוחדים לגיל הזהב. התזמורת יצאה לסיורים באירופה כתזמורת האופרה וכן כתזמורת סימפונית לכל דבר. בשלהי שנת 2014 קיימה התזמורת סיור קונצרטים בסין בניצוחו של מנהלה המוסיקלי החדש, ג'יימס ג'אד. אולמות הקונצרטים בצ'ינדאו, בבייג'ין ובשנחאי (שם השתתפה התזמורת בפסטיבל שנחאי וניגנה קונצרט שהוגדר כאירוע מרכזי של הפסטיבל) היו גדושים בקהל שקיבל את התזמורת בתשואות רמות ונלהבות. בקיץ 2008 בפתח עונת העשרים החגיגית יצאה התזמורת למסע הופעות מוצלח במיוחד בארגנטינה ובברזיל.

החל בשנת 2010 לוקחת התזמורת חלק חשוב ומרכזי בהפקות האופרה במצדה בשיתוף האופרה הישראלית. עד כה עלו האופרות "נבוקו" (בשנת 2010), "אאידה" (בשנת 2011), "כרמן" (בשנת 2012), "לה טראויאטה (בשנת 2014), "טוסקה" (בשנת 2015) בניצוחו של דניאל אורן והפקה בימתית של "כרמינה בורנה" בניצוחו של ג'יימס ג'אד. התזמורת זכתה לשבחי הביקורת. 50,000 איש מהארץ ומחו"ל שמעו את התזמורת בהפקות הענק לרגלי המצדה. החל בעונת הקונצרטים  2014-2015 מונה ג'יימס ג'אד למנהל המוסיקלי החדש של התזמורת והחליף את דן אטינגר אשר כיהן בתפקיד 7 שנים . אטינגר מכהן עתה כמנצח אורח ראשי. ג'יימס ג'אד מונה לאחרונה גם כמנהל מוסיקלי וכמנצח ראשי של התזמורת הפילהרמונית של סלובקיה.

 

מועדי הקונצרט
ראשון לציון, היכל מאיר ניצן לאמנויות הבמה
19.3 יום ראשון בשעה 20:30

רחובות, בית העם
15.3 יום רביעי בשעה 20:30

תל אביב, המשכן לאמנויות הבמה, בית האופרה
21.3 יום שלישי בשעה 20:00

רכישת כרטיסים: טל' להזמנות כרטיסים: 03-9484840 או דרך אתר התזמורת.
ראשל"צ 8.3 110-209 ₪, ראשל"צ 19.3 110-229 ₪. רחובות: 110-209 ₪, תל אביב: 110-213 ₪,
מחירי הכרטיסים נקבעים לפי המושבים באולם, הנחות לגמלאים, תלמידים, סטודנטים וקבוצות.
 

 

שתפו את הפוסט!