29 במרץ 2024 12:59
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

FACE:SAFE- פייס:סייפ תערוכת חוצות גן המוזיאון בחולון

 

מסכות מגן נשימתיות בעיצוב

עוצר נשימה

10 יוני – 31 באוגוסט 2020

 

" בזמן צפייה בתערוכה, יכולים הצילומים המוצגים של המסכות להתפרש כמראה של מציאות דמיונית, כזו שבה היינו מוכנים להעז ולעטות על עצמנו מסכות יצירתיות שהן הרבה מעבר למגן בעזרתו הצלחנו "לשטח את העקומה…"(יוזם התערוכה: רפי וזאנה)

 

מסכות הפנים– "גיבורות התרבות" החדשות של התקופה – יהיו במרכזה של תערוכת צילומי החוצות FACE:SAFE-פייס:סייפ שתוצג במסגרת העונה הישראלית לעיצוב חולון, בין התאריכים 10 יוני-31 באוגוסט 2020, בגן המוזיאון בחולון.

יוזם התערוכה: רפי וזאנה, סגנון: שמעון קסטיאל, צילום: רן יחזקאל.

המעצבים המשתתפים: אמילי גולדשטיין ולירון בן סימון (anti-virus), הפולניה, חן ברכה, מיטל קפטה אליקים, אגודת החרשים בישראל, מימי זיו, מירב פז, נעמה נחושתאי, סטודיו גבירה, ערן לוטבק ושחל שניר (דל'ארטה), פרנקלין טברס, שמעון קסטיאל, תמיר שפר.

"במציאות החדשה שנקלענו אליה" אומר רפי וזאנה "כשעטיית מסכה הפכה לחובה, היה ברור שהמסכות יציתו את דמיונם של מעצבים, בתי אופנה ואנשים יצירתיים ברחבי העולם. בימים בהם האמרה "להפוך לימון ללימונדה" הפכה למוטו, העיסוק בעיצוב מסכות מגן לפנים היווה תעסוקה למעצבים ברחבי העולם והעניק להם הזדמנות ליצור מסכה בעיצוב מקורי, עם אמירה אישית ומסר חתרני או משעשע המנסה לשמור מחד על ההנחיות הבריאותיות ומאידך על אסתטיקה המשלבת מסר: למרות הכל בואו נרגיש טוב!

היו שיצרו מסכות מחזיות או מגרביים, היו שמיתגו מסכות בסמלילים (לוגואים), דוגמת בתי אופנה נחשבים והיו שבחרו לשלב דגם מסכה על גבי יצירות אומנות בינלאומיות מוכרות ובולטות ובכך הפכו את הנושא לאייקוני.

גם בזמן צפייה בתערוכה, יכולים הצילומים המוצגים של המסכות להתפרש כמראה של מציאות דמיונית, כזו שבה היינו מוכנים להעז ולעטות על עצמנו מסכות יצירתיות שהן הרבה מעבר למגן בעזרתו הצלחנו "לשטח את העקומה…"

השימוש במסיכות הפנים הנשימתיות אינו חדש וכבר בראשית המאה ה-20 שימשו כהגנה על עובדי מכרות, חיילים וכבאים מפני גזים וחומרים רעילים. מאוחר יותר הפכו לפריט חובה אצל צוותים רפואיים.

במרוצת השנים הפכו המסכות להיות פופולאריות יותר ויותר גם בקרב ציבורים שונים ובעיקר במדינות מזרח אסיה שם השתמשו בהן כהגנה מפני פגעי זיהום אויר ומחלות.

עד… שהגיעה הקורונה והפכה את המסכה לחלק משגרת היום ההכרחית של תושבי העולם כולו -ממש כמו כל פריט לבוש.

היוצרים והמעצבים הישראלים בתערוכה המגיעים מתחומים שונים, השאירו את הוויכוחים באשר ליעילות המסכות בצד, שמחו לעסוק בשאלות כיצד להשתמש בשטח הפנים של המסכה ככלי לביטוי יצירתי ואומנותי או ככלי להעברת מסרים ובעיקר בדרך בה ניתן להפוך את החובה הבריאותית גם לאביזר אופנתי וטרנדי.

בתערוכה מוצגות מסכות מבדים שונים, בעיצובים אשר שואבים השראה מתחום עיסוקם היום יומי של המעצבים בזמן שגרה. בדי ג'ינס, כותנה ודמוי עור, שילוב תכשיטים ואביזרים, הדפסים של משפטים קצרים, צבעוניות ילדותית לצד שילובי צבעים דרמטיים.

בין המשתתפים גם מעצבים גרפיים, מעצבי תכשיטים ואף בונה כינורות אשר ניתבו את היכולות האסתטיות והמקצועיות שלהם בימים אלה לטובת יצירת המסכה המיוחדת שלהם.

לדוגמה:

מסכות של המעצב, האמן והמאייר פרופ' תמיר שפר, ראש המחלקה לתקשורת חזותית במכון טכנולוגי חולון, אשר שטח הפנים של המסכה עשוי בד קנבס וכמו הוציא את יצירת האמנות שלו מן המוזיאון לפנים שלנו, מסכות תיאטרליות, צבעוניות ותלת ממדיות.

מסיכות של מעצבת האופנה גבירה ולקוביץ, בהשראת דרום תל אביב על כל המשתמע מכך, הסביבה, האנשים, הצבעים.

פרנקלין טברס, מעצב אופנה אוונגרדי שעלה לישראל מברזיל מעצב בשפה ייחודית לו ומשלב בין היתר השראה מעולם המחול הקרוב ללבו. ביצירותיו הוא עושה שימוש בחומרים מגוונים אשר משאירים את חותמו הבולט והמזוהה עם קו הנע בין אוונגארד עם ניטים, חוטי ברזל, סיליקון ועד קו נקי וקלאסי.

עיצוב-פרנקלין_טברס,_צילום-רן_יחזקאל_(4)
עיצוב-פרנקלין_טברס,_צילום-רן_יחזקאל_(4)

האמנית הרב תחומית מימי זיו, מרצה ב"שנקר " במחלקה לעיצוב אופנה ומלמדת איור אופנה ואיור טכני יצרה מסיכות בהשראת הסגר: "הסגר והמסיכות ייצגו עבורי שתי הגבלות מחמירות .הגבלה אחת הייתה היעדר היכולת להיפגש עם הנכדים שלי והשנייה הייתה חוסר היכולת לנהל שיגרת חיים רגילה. הרגשתי כמו פרפר שלא נותנים לו לבקוע מהגולם ולעוף לחופשי, כמו פרפר שנלחם לצאת!"

האמנית הרב תחומית מירב פז –המגיעה מתחום הציור בצבעי שמן, תכשיטנות בנייר וסריגה, יצרה מסכות קורונה שלתוכן הכניסה אלמנטים מרעננים של הומור, צבע וצבעוניות "כתשובה לתחושות ההסגר, הבילבול והפחד מהלא ידוע".

חן ברכה, סטודנטית לעיצוב אופנה בשנקר, יצרה מסיכות אקולוגיות שהן גם אביזר אופנתי וגם, ואולי והכי חשוב בתקופה זו– מצחיקות כי "צחוק מרפא הכל".

מיטל קפטה אליקים המרכזת את מועדון החירשים במרכז הקהילתי נווה ארזים בחולון, מצאה עצמה בתקופת החל"ת מייצרת בסלון ביתה ובהתנדבות מסיכות בסגנונות שונים העונות לצרכים ייחודיים: מסכת שקפים– 1000 מגני פנים שקופים עבודת יד שנתרמו למחלקות שונות בבית החולים וולפסון. המגנים קושטו במדבקות צבעוניות ומשמחות לבבות, נשיקות, פרפרים, דגל ישראל, משפטי עידוד כדי שהמטופלים יחייכו אל הפנים שמאחורי המסכה. מסכת מנתחים– לבקשת צוות האחיות מוולפסון שהתלוננו על אי נוחות וגירודים, שידרגה את המסכות הכירורגיות באמצעות רצועה סרוגה מחוטי טריקו, המאפשרת לרצועות הגומי של המסכה התחברות לכפתורים מאחורי הראש במקום מאחורי האזניים. למשימת הסריגה התגייסו נשים סורגות ממועדון החירשים של המרכז קהילתי נווה ארזים שקיבלו הדרכה בוואטסאפ ע"י רבקה לוי "הסורגת מהחוטים". מסכת צעצועים עבור ילדים שחוזרים למסגרות להן הוסיפה כיתוב של שם הילד ודמויות אהובות על הילדים. מסכת קפסולות הקפה, המלווה גם בריח עמום של קפה איכותי שנשאר על הקפסולות ובעלת איכות של תכשיט ועוד.

עיצוב-מיטל_קפטה_אליקים,_צילום-רן_יחזקאל_(1)
עיצוב-מיטל_קפטה_אליקים,_צילום-רן_יחזקאל_(1)

המעצב האמנותי שמעון קסטיאל עיצב את מסיכת פרימוורה ומתאר זאת: "ניחוחות אביב באפי".

עיצוב-שמעון_קסטיאל,_צילום-רן_יחזקאל
עיצוב-שמעון_קסטיאל,_צילום-רן_יחזקאל

נעמה נחושתאי, עיצבה מסכה ברוח ה"פאניקה" שהיא לטענתה הנורמלי החדש.

האמנים ערן לוטבק ושחל שניר אשר פרצו דרך עם מסכות מפוסלות בהשראת הקומדיה דל'ארטה כשהקימו את מתחם העיצוב והאמנות שלהם וכיום מעצבים מסכות בד לימי קורונה אשר שואבות השראה מעולם זה של תיאטרליות, שמחה וצחוק.

ACE:SAFE   פייס:סייפ,

10 יוני – 31 באוגוסט 2020 במתחם תערוכת חוצות גן המוזיאון (כניסה מרח' ויצמן 61 חולון סמוך למוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס)

פתוח 24/7. הכניסה חופשית.

שתפו את הפוסט!