19 בספטמבר 2024 17:23
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הפוליטיקה של האוכל סדרה חדשה מרתקת בהוט – הון, שלטון, מזון

הפוליטיקה של האוכל סדרה חדשה מרתקת בהוט – הון, שלטון, מזון

הסדרה מביאה את הסיפור מאחורי מה שאנחנו אוכלים, על ידי שרטוט מפת האינטרסים והמניעים שעומדים מאחורי מה שמגיע לצלחת שלנו. מי באמת מחליט אילו מוצרי חלב נצרוך וכמה? האם הלחם שמציעים לנו בסופר בריא לנו? מי גורם לנו לקנות לחם לבן ולמה? מדוע מחירי הירקות והפירות מאמירים והאם ענף החקלאות כולו בסכנה?

"הסופרמרקט" הוא כבר מזמן לא רק מכולת שכונתית, הוא "הקצה" של עולם שלם של אינטרסים כלכלים, המאחדים קבוצות עסקים מקומיות ובינלאומית. עסק סבוך של בריתות עסקיות המחוברות זו לזו ברשתות כלכליות ואינטרסים נסתרים מעין הציבור, של כסף, שליטה, המרכיבים יחד את המשולש: הון-שלטון-מזון. לכאורה מדובר בחוויית שפע אופיינית לתקופה בה אנו חיים, אך מדובר באשליית שפע בלבד – בשל הריכוזיות, בשל העדר השקיפות ובשם האינטרסים המגולמים בכל מוצר שמוצא דרכו אל המדף, לרוב מבלי שאנו הצרכנים מבינים או מודעים לסיבה שהוא שם. אל מול רשתות השיווק – אנחנו, הצרכנים חיים באשליית ידע ובחירה, אנו מניחים לגורמים כלכליים להיות "הציידים והלקטים" עבורנו, ובעודנו עושים זאת אנו פועלים לא פעם בניגוד לאינטרסים הבריאותיים, והכלכליים, והתזונתיים שלנו.  באמצעות ראיונות וצילומים בלעדיים חושפת הסדרה את מפת האינטרסים שמרכיבה בסופו של דבר את הסל המשפחתי של מוצרי הצריכה הכי בסיסים של כל אחד מאיתנו.

החל מה- 23.03 בשעה 21:00.

ימי שני ושלישי החל מה- 23.03, בשעה 21:00 למשך שבועיים ב-HOT8 וב-HOTVOD שידור נוסף בשבת 04.04 כל הפרקים ברצף משעה 21:00

צלם ראשי: עמרי תקוע

צילומים באדיבות הוט8

פרק 1: לחם-

d62644b2-2880-4df2-86c1-10c254eafe12_bigThu

האם יש לנו בחירה חופשית מה נאכל? האם יש לנו בחירה חופשית איזה לחם נאכל ומהו הלחם אליו אנו מושיטים את היד במרכול? ממה הוא מורכב ומה ההשפעה על הבריאות?

פיצול האישיות של מדינת ישראל

למה מוצרי הקמח המלא עדיין יקרים באופן משמעותי, וממותגים כמוצרי צריכה לעשירים בלבד? האם זה מחויב המציאות או תולדה של תעשיה חזקה, ורגולטור חלש? איך זה קשור לעובדה שכמעט ואין מאפיות קטנות בישראל.

 

פרק 2: פירות וירקות-

eb590717-d645-4e06-9b32-b650573a1ded_bigThu

מדוע חשוב לצרוך ירקות ופירות # סיבים תזונתיים? מה הקשר בין המחיר והצריכה? האם בסל הקניות של משפחה יש יותר ירקות או יותר פחמימות וממתקים? מה ההשפעה של רשתות השיווק?

מותה של החקלאי הארץ-ישראלי

מאיפה באמת מגיעים הירקות והפירות שלנו? החקלאי הישראלי שסיפק ירקות ופירות גוסס- הוא חייב כסף לבנק, לשוק האפור או לרשת שיווק דורסנית. צריכת הפירות והירקות בישראל נמצאת בירידה מתמדת, ובעבור אלפי משפחות בישראל יותר קל לקנות שוקולד פרה מתפוח או בננה. איך שינו רשתות השיווק את השוק הפירות והירקות בארץ, כיצד הן משחקות במחירים ובהיצע, ולמה כולנו מפסידים מזה.

עוד פרקים בהמשך ( נשתדל לעדכן)

פרק 3: חלב

26048fa4-7684-432a-bf24-beb16fb932e5_bigThu

טובעים בחלב

מי דוחף לנו חלב בכמויות ומי מרוויח מזה? ישראל היא מעצמת חלב בינלאומית, במשך שנים חונכנו להאמין שחלב הוא מוצר טבעי, בריא, וחיוני. מקרר החלב בסופרמרקט גדל באלפי אחוזים מדי שנה. מי מרוויח, מי מפסיד מהאובססיה הלאומית לחלב, כמה חלב אנחנו באמת צריכים לצרוך, ולמה משרד הבריאות מסרב לפרסם המלצה תזונתית חד משמעית.

 

פרק 4: בשר

הדואופול הלאומי

5af1894a-01ae-4b0d-aa48-e34d554deb72_bigThu

ישראל היא המדינה המדורגת חמישית בעולם בצריכת הבשר, אך אינה מסוגלת לייצר בשר לכלל צרכי האוכלוסייה ולכן רוב הבשר מיובא. שוק הבשר הוא שוק ששומר בקנאות על עמימות, המשרתת את כלל העוסקים בו. פרק הבשר חושף את מפת האינטרסים של שוק הבשר הכשר ומעלה את השאלה האם הצרכן הישראלי מרוויח מהשפע, או שאולי מדובר בניצול של החיבה הישראלית לבשר לטובת אינטרסים כלכלים גם על חשבון בריאות הציבור.

ישראל 2020

 

יוצרים: זאביק גורודצקי והלית לוי

מפיקה ראשית: ורד סמין שס

צלם ראשי: עמרי תקוע

עורכי וידאו: מיה בר ושי כרמלי

 

שתפו את הפוסט!