18 בספטמבר 2024 8:33
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ארבע העונות מחול מקורי של איציק גלילי באופרה

 

ארבע העונות מחול מקורי של איציק גלילי באופרה

כשמחברים כוריאוגרף  מעולה ורקדנים שנבחרו על ידו בקפידה עם תזמורת סימפונית מקבלים יצירה אדירה, לא כל יום אנו זוכים לראות על במות המחול הישראלי יצירה מקורית בליווי תזמורת סימפונית, התוצאה תשואות רמות.

הכוריאוגרף איציק גלילי חזר לאופרה הישראלית עם יצירה חדשה על פי המוסיקה הנצחית של ויואלדי, בביצוע להקת רקדני האופרה הישראלית ונגני תזמורת האופרה – הסימפונית הישראלית ראשון לציון בהובלת הכנר הנודע אסי מתתיאס.

‏‏ארבע העונות_צילום יוסי צבקר

ארבע העונות – הם למעשה ארבעה קונצ'רטי לכינור ולתזמורת, המתארים כל אחד עונה אחרת של השנה: אביב, קיץ, סתיו וחורף. בכל קונצ'רטו שלשה פרקים כמיטב המסורת הקלסית. זו היצירה הפופולארית ביותר של ויואלדי ואחת מהמוכרות והאהובות במוסיקה הקלאסית בכלל. לחבר אותה עם המחול על הבמה ולשלב אותה עם המגפה שעוברת על העולם היה רעיון אדיר!

גלילי כהרגלו "משחק" בהתנהגות אנושית יומיומית, כאן עם כל  השינויים שעוברים על העולם תוך נבואה מה חופן לנו העתיד כפרטים, כמדינות, כשלטון ובפוליטיקה.

קרדיט צילום- יוסי צבקר

בארבעת הקונצ'רטי שכתב ויוואלדי לכינור ולתזמורת  נתן המלחין ביטוי לתנועה מתמדת – מצד אחד המחזוריות הנצחית של העונות, ומצד שני תהליכי השינוי המתמיד בטבע שיש להם השלכה על בני האדם שהם רק חלק קטן ממנו. בתום שנה שבה השתלטה מגיפת הקורונה על העולם, שנה שהפכה להיות עונה אחת של הישרדות, שנה שבה כמעט ולא הצלחנו להבחין בחילופי העונות – "ארבע העונות" הפכה ליצירה רלוונטית במיוחד ועל כן היא נבחרה כבסיס לעבודת המחול החדשה של גלילי. דרך יצירה זו מבקש  גלילי לבחון את תהליכי השינוי שעוברים על האדם ולעורר שאלות ומחשבות על האופן שבו יתמודד האדם בעתיד עם מחזוריות הטבע.

לצורך ביצוע היצירה הצטרפו אל להקת הרקדנים נגני תזמורת האופרה – התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון-לציון בהובלת הכנר אסי מתתיאס. החיבור שמתרחש על הבמה בין הרקדנים לנגנים, בין התנועה לבין המוסיקה משקף את אותו חיבור ייחודי שהמלחין יצר בין התנועה של הטבע לבין אנסמבל כלי המיתר. יחדיו הופכים הרקדנים והנגנים על במת האופרה הישראלית  לגוף אחד חסר גבולות ממשיים.

קרדיט צילום- יוסי צבקר

היצירה משלבת מצבי רוח, שמחה והומור ויחסים בין אישיים בין הבדיד לקבוצה וגם בתוך הקבוצה.

המחול קלאסי-מודרני ארוג בצורה עילאית!! הסינכרון והתאום בתנועה מושלמים, מחד הגמישות  ומאידך תנועה מעודנת ולא אגרסיבית על הבמה המשולבת עם מוסיקה שמימית  המרתקת את הצופה לבמה.

רק פגם אחד: המחול רצוף קטעי קריאה המהווים את לב המחול, ההקראה היא באנגלית ללא כל גלילה של תרגום כאילו האנגלית שפה רשמית כאן אבל לא, זה פגם רציני לדעתי האישית ומלמולי הביקורת  ששמעתי מסביבי.

קרדיט צילום- יוסי צבקר

איציק גלילי, יליד ישראל. החל את דרכו האמנותית כרקדן בבת שבע ובהמשך היה רקדן בבת דור. החל משנת 1990 הוא יוצר ככוריאוגרף. בשנת 1991 עבר לאמסטרדם שם הקים להקה משלו. שנה מאוחר יותר יצירתו "אפקט הפרפר" זכתה בפרס הקהל בתחרות בינלאומית לכוריאוגרפים בחרונינגן, הולנד וסימנה את פריצת דרכו ככוריאוגרף מוערך בכל רחבי העולם. בשנת 1997 התמנה על ידי שר התרבות של הולנד להיות המנהל האמנותי של להקת מחול חדשה בחרונינגן. הוא פיתח שיטה וגישה לפיתוח המחול בחינוך ילדים רגילים ועם ילדים המתקשים בלימודים הממומשת עד היום על ידי מספר להקות בהולנד. בשנת 2008 הקים את להקת המחול של אמסטרדם, להקת המחול המודרני הייצוגית של העיר. במקביל יצר כוריאוגרפיות למופעי אופרה במטרופוליטן אופרה בניו יורק, לבלט האופרה הלאומית באמסטרדם, לבית האופרה המלכותי קובנט גרדן בלונדון וכן עבור יצירות מחול בטלוויזיה. הוא יצר למעלה מ-130 יצירות מחול עבור להקות בלט מהמובילות בעולם כגון הבלט הלאומי האנגלי, בלט סאו פאולו, בלט מונטה קרלו, הבלט הלאומי של מינכן, הבלט הלאומי ההולנדי, בלט גולבקיאן, הבלט הקנדי הגדול, בלט ציריך, בלט באזל, תיאטרון המחול ההולנדי, הבלט הלאומי הפיני, הבלט המלכותי של ויניפג, בלט סקפינו, בלט שטוטגרט, בת שבע, בת דור ועוד להקות רבות. זכה בפרסים רבים על יצירתו בארץ ובעולם וקיבל את תואר האצולה ההולנדי מידי מלכת הולנד עבור תרומתו למחול בהולנד. באופרה הישראלית יצר כוריאוגרפיה ל"איש השעה" – יצירת מקור שהוזמנה על ידי האופרה הישראלית ומרכז סוזן דלל בשנת 2016 ועבור האופרה "אורפיאו ואאורידיצ'ה" בפסטיבל האופרה בעכו בשנת 2018.

אסי מתתיאס, בן טיפוחיו של פנחס צוקרמן, ניגן לראשונה עם זובין מהטה והתזמורת הפילהרמונית הישראלית בהיותו בן 14 בלבד לקונצרט שהוקלט לטלוויזיה הישראלית. מאז הופיע כסולן עם תזמורות רבות בעולם ותחת שרביטם של מנצחים חשובים, ביניהם פרדריק שאזלן, לאון בוטשטיין ומנדי רודן. החל את לימודי הנגינה בכינור בגיל 6 והיה לתלמידו של חיים טאוב. לאחר מכן המשיך את לימודיו עם פנחס צוקרמן בניו יורק אותם הוא סיים לאחרונה. מתתיאס ניגן רסיטלים באירופה, ארה"ב, אסיה וישראל באולמות נחשבים כגון אודיטוריום ע"ש שטרן בקרנגי הול, אולם זנקל בקרנגי הול, אולם איזומי ביפן, הפילהרמוני בברלין, אולם Y92 בניו יורק, מרכז האמנויות הלאומי של קנדה והיכל התרבות בתל אביב. כנגן מוסיקה קאמרית מושבע, הוא שיתף פעולה עם אמנים ידועי שם כניקולאי זניידר, קיריל גרשטיין ופרנץ הלמרסון והופיע בפסטיבלים כגון "קון אנימה" באוסטריה, Vienna Bezirk Wochen Festspiele, Prussia Cove באנגליה, פסטיבל ישראל ואחרים.

תאורה ותלבושת  ציון 10

קרדיט צילום- יוסי צבקר

 

ארבע העונות

מוסיקה מאת  אנטוניו ויואלדי

כוריאוגרף: איציק גלילי

כינור סולו: אסי מתתיאס

רקדנים: ג'ואי אייטקין | גילי גבע | עדו גדרון | תומר גולן | נעה גרוניך | שמואל חלפון | נעה כהן | הלל פלרמן | שני קצמן | עדי שמשי

מעצבת תלבושות: בטי אלדד

מעצב תאורה: נדב ברנע

ניהול מוסיקלי וצ'מבלו: איתן שמייסר

נגני התזמורת האופרה – התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון

תאריכי המופעים:

יום חמישי|24/06/2021|שעה 20:00

יום שישי|25/06/2021|שעה 13:00

 

 

 

 

 

 

 

שתפו את הפוסט!