26 באפריל 2024 12:17
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

תערוכת קיצור תולדות האנושות במוזיאון ישראל, ירושלים

 

"קיצור תולדות האנושות: התערוכה" מבוססת על ספרו רב המכר של פרופ' יובל נח הררי, אשר היה שותף בהכנת התערוכה. הספר שתורגם ל-30 שפות וזכה להצלחה אדירה בישראל ובעולם, מסופר עתה באמצעות פריטים מקוריים ויצירות אמנות המלמדים על נקודות המפנה המרכזיות בהיסטוריה של המין האנושי.

DSCN3484A

התערוכה מציעה מסע ייחודי במינו לאורך מיליון וחצי שנים, מסע שראשיתו בכלי צור, המעידים על היכולת הטכנית המפותחת שרכש האדם ועל הצעד הראשון בתהליך פיתוח יכולת הישרדותו בטבע. כ-700,000 שנים חלפו בין יצירת כלי הצור לבין העדות הקדומה ביותר המצויה בידינו (ומוצגת בתערוכה) של הבערת אש על ידי האדם. פיתוח היכולת להבעיר אש סייע לאדם הקדום לזנק בשרשרת המזון ונתן לו יתרון מובהק במאבק ההישרדות.

ADSCN3508

התערוכה היא מיוחדת, מצומצמת ונדירה.

הכניסה לתערוכה מלווה בתצוגה מדהימה של העבודות של האומן צדוק בן דוד המציג את האוסף שלו של עבודות חיתוך ופיסול במתכת, מעין מצגות מרהיבות, סוריאליסטיות משהו המקיפות את הזמן מן האדם הקדמון עד ימינו.

DSCN3461

DSCN3465A

DSCN3476A

כך אנו נכנסים לתערוכה שבסיסה הוא למעשה האבולוציה האנושית, הכוללת 14 תחנות המספרות איך ספר נולד לאוסף. וכשאומרים אוסף עלינו כאורחים לברך על היוזמה שקמה לפני 50 שנה להקים את המוזיאון ובעקבותיו האוספים שבזכותם ניתן לקיים תערוכות מעין אלו שבמספר מוצגים מועט יחסית יכולים לספר סיפור אבולוציוני בן אלפי שנים.

DSCN3483

"תערוכה זו דנה בנושאים אוניברסליים הנוגעים בקיום האנושי ואין הולם ממנה לשנת החמישים של מוזיאון ישראל, המציג תחומים מגוונים אלה בעזרת אוספיו האנציקלופדיים הכוללים חצי מיליון פריטים משחר ההיסטוריה ועד ימינו" אמר ג'יימס סניידר, מנכ"ל מוזיאון ישראל ע"ש אן וג'רום פישר. "ממקום מושבו של המוזיאון, ממרומי הגבעה המשקיפה על נוף הקדומים של ירושלים – כור מחצבתם של חלקים חשובים מן ההיסטוריה העולמית – הוא יכול לספר את סיפורה של התרבות האנושית משחר ימיה ועד להווה. כשם שהתפתחותה של החברה האנושית נחקרת לעומקה בתערוכה זו, כך היא מהדהדת בכל הגלריות של המוזיאון ובכל אוספיו רחבי היריעה כזרם עומק המאגד את סיפורו של המין האנושי."

DSCN3470S

14 תחנות שמתחילות במדורת השבט, בהומוספייאנס, בהבנת ההישרדות האנושית, המשפחה והבית, הלשון והשפה, הכתב והכסף, האלים והאמונות, החוקים, הקמת הערים הראשונות ועד לתקשורת בת ימינו, הנוסחה שהביאה לפצצת האטום של איינשטין והנחיתה על הירח.

DSCN3513A

DSCN3514A

מטבעות אלקטרום. מהמטבעות הקדומים ביותר נטבעו קרוב לשנת 620 לפני הספירה. אוסף מוזיאון ישראל יחצ
מטבעות אלקטרום. מהמטבעות הקדומים ביותר נטבעו קרוב לשנת 620 לפני הספירה. אוסף מוזיאון ישראל יחצ

DSCN3516A

האוצרת טניה כהן עוזיאלי מסבירה את הסיבה שדובים לבנים לא שורדים ונותרו מהם פרטים מועטים לעומת האדם. מי שורד בטבע ואיך התא המשפחתי הוא זה שמאחד ומביא להישרדות המין האנושי, כל זה מבוסס על ממצאים ארכאולוגים שחלקם מוצג כאן בתערוכה.

DSCN3471A

DSCN3490A

נדרשו עוד מאות אלפי שנים נוספות עד אשר התחוללה נקודת המפנה המשמעותית ביותר בתולדות האנושות – המהפכה הלשונית. עצם ההיואיד, המוכרת כעצם הלשון מעניקה לאדם את היכולת לדבר וליצור צלילים מורכבים, עצם קטנה זו, אשר שריד שלה בן 60,000 שנה שהתגלה במערת כבארה מוצג בתערוכה, העניקה לאדם את היכולת להעביר ידע מדור לדור, לספר סיפורים ולעצב את עתידו.

DSCN3493A

התפתחות השפה אפשרה לאדם ליצור שיתופי פעולה שהפכו אותו לשליט העולם, להתמודד בהצלחה מול יונקים אחרים, לצוד אותם, להכחיד אותם ומאוחר יותר לביית אותם.

DSCN3486A

מהמהפכה הלשונית ממשיך המסע בתערוכה לנקודת מפנה נוספת בתולדות האנושות – המהפכה החקלאית. ביות צמחים ובעלי חיים והעיסוק בחקלאות הובילו להתיישבות קבע של בני האדם לפני למעלה מ-10,000 שנה. המגל הקדום ביותר שהתגלה, מלפני 9,000 שנה, מוצג בתערוכה, ולצידו מודל חרס בן 5,000 שנה של בית קדום מערד – אחת הערים העתיקות בעולם.

DSCN3509

 

עם המעבר לחברה חקלאית יושבת קבע החלו להיווצר עודפי תבואה, שהובילו להתפתחות המסחר. חילופי הסחורות הביאו את האדם להמציא את הכתב, במטרה לתעד את העסקאות שנערכו, כפי שניתן לראות בלוח החרס בן 4,500 שנה שיוצג בתערוכה. וכשיש מסחר יש צורך גם בכסף – גם המטבעות העתיקים ביותר שהתגלו בעולם יוצגו לקהל הרחב.

ככל שהחברה האנושית הפכה לגדולה יותר ולמורכבת יותר, התחזק גם הצורך ביצירת מערכת חוקים שתסדיר את מערכות היחסים בין איש לרעהו ובין האדם היחיד לחברה כולה. שרידים מחוקי חמורבי שהתגלו בחצור מלפני כ-3,000 שנה והעותק הקדום ביותר של עשרת הדיברות מלפני 2,100 שנה מלמדים על התפתחותם של החוקים המהווים בסיס לסדר האנושי עד ימינו.

DSCN3502A

DSCN3499A

DSCN3498A

חמוש בשפה, בכתב, בחוק ובכסף יצא האדם לכבוש את העולם, תחילה באמצעות הפצת הידע שרכש ופריצת הגבולות המוכרים. בתערוכה ניתן יהיה לראות קטע מתנ"ך גוטנברג – האייקון של מהפכת הדפוס, ואת מפת העולם מ-1571 המראה את "העולם החדש". ומכאן קצרה הדרך למהפכות האחרונות ששינו לחלוטין את ההיסטוריה האנושית – המהפכה התעשייתית והמהפכה המדעית: הקיטור והחשמל הניעו את גלגלי המהפכות הללו. נורת החשמל של אדיסון והסרטים הראשונים של האחים לומייר, המוצגים בתערוכה, מעידים על האופן החדש שבו האדם תפס את המציאות – התנועה ממקום למקום, האפשרות לייצור המוני והשינוי בתפיסת הזמן והתארכות שעות הפעילות של האדם בעקבות ביטול התלות באור השמש. במקביל, המהפכה המדעית שינתה את האופן בו האדם בוחן את תופעות הטבע ומתבונן ביקום. בתערוכה יוצג כתב היד המקורי של אלברט איינשטיין, בו הוא מוכיח את תורת היחסות שהובילה מאוחר יותר לפיתוח פצצת האטום ששינתה את כללי השימוש בנשק במלחמות.

DSCN3524A

לצד הפריטים הנדירים המספרים את סיפורו של המין האנושי יוצגו בתערוכה יצירות אמנות עכשווית המהדהדות השלכות ותגובות לאותן מהפכות ששינו את חיי האדם מן היסוד. אמנים כמו צ'ארלס ריי, מרק דיון, ג'נט קארדיף, דאגלס גורדון, מארק וולינג'ר יאנקה שוניברי, ברוס קונור ונוספים מעלים שאלות בנוגע להישרדות ולהכחדה, טיבם של החידושים הטכנולוגיים ומהו העתיד אליו צועדת החברה האנושית.

המעברים בין העבר, ההווה והעתיד בתערוכה והחיבור המיוחד במינו בין ממצאים ארכיאולגיים רבי חשיבות, פריטים היסטוריים נדירים ויצירות אמנות, מעניקים פרספקטיבה מרתקת על תהליכי התפתחותו של המין האנושי ומעלים שאלות למחשבה על העתיד הצפוי לנו.

זהו מסע בעקבות התפניות הדרמטיות בתולדות האנושות לאורך מיליון וחצי שנים: הבערת אש, המצאת השפה והכתב, ההתיישבות החקלאית, יצירת חוקים וכסף, המהפכה התעשייתית ותורת היחסות.

התערוכה נפתחה 1 במאי עד 26 בדצמבר 2015

שתפו את הפוסט!