26 באפריל 2024 22:46
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

קיפולים: תערוכה חדשה במוזיאון העיצוב חולון

חזאית הטרנדים הבינלאומית והאוצרת לי אדלקורט חוזרת למוזיאון העיצוב חולון ומציגה תערוכה חדשה:

ממלאכה מקומית לעיצוב עכשווי

לראשונה בעולם, תוצג במסגרת תערוכה במוזיאון,

הקולקציה פורצת הדרך .5 132 של המעצב היפני האגדי,

 

איסי מיאקה

 

הקולקציה הייחודית מבוססת על בד בודד שהופך לפריט תלת ממדי, המקופל לצורה דו ממדית, וממתין לרגע בו אנשים לובשים אותו. הקולקציה נוצרה במעבדת המציאות בסטודיו של מיאקה ב2007, כתוצר של מדעני מחשבים ומהנדסי טקסטיל ותבניות, באמצעות המרת אלגוריתמים מתמטיים למודלים תלת ממדיים.

60 מעצבים מישראל ומהעולם מציגים עיצובים עכשוויים המשקפים מלאכות מסורתיות ביתיות

לי אדלקורט: "כיום, כשאנו ניצבים על סף תחייה משמעותית של תהליכי ייצור ישנים באמצעים חדשניים, אנו עדים לדור של מעצבים צעירים החשים דחף להמציא מכונות משלהם או לשכלל מכונות קיימות, מתוך עניין בתהליך עצמו ולא רק בתוצר הסופי"

אוצרים: לי אדלקורט ופיליפ פימאנו

הפתיחה: 3/7/14

 

האוצרת וחזאית הטרנדים הבינלאומית, לי אדלקורט, שבה למוזיאון העיצוב חולון ומציגה תערוכה חדשה, בהזמנת המוזיאון, "קיפולים: ממלאכה מקומית לעיצוב עכשווי".

התערוכה תוצג בין התאריכים 3/7/14 ועד 25/10/14.

תערוכה זו מתאפשרת הודות לתמיכה הנדיבה של חיים כצמן, לזכרה של אשתו האהובה, ד"ר שלומית כצמן ז"ל.

 002.jpg_132 5. ISSEY MIYAKE_photo by Hiroshi Iwasaki 009.jpg1325ISSEYMIYAKE2010 019.132 5. ISSEY MIYAKE_photo by Hiroshi Iwasaki Dror Benshetrit Peacock  2009  Courtesy of Cappellini Flexible ball by Toshikazu Kawasaki Marcel Wanders  Golden Knotted Chair (Personal Editions)  2009 Nir Meiri  19 Pots Ceiling Lamp  2010  Photo Shay Ben Efraim Patricia Urquiola  Schmock  2005  Designed for MOROSO

בשנים האחרונות, אנו עדים לתחייה של עולם מלאכות היד. המיאוס והשעמום שמעורר השוק הגלובאלי והפחד מהפיכתה של החברה האנושית לוירטואלית, הובילו מעצבים ואמנים שונים ליצור עבודות המדגישות את הפן האנושי של תהליך הייצור, בהקשר של אורח חיים אחראי יותר.

מלאכת היד, אשר הפכה לאחת התנועות המרכזיות של ימינו, מהותית להישרדותם של כישורים חשובים שעברו מדור לדור במשך מאות שנים ונמצאים כיום על סף הכחדה.

 

בתערוכה זו, אדלקורט, הידועה ביכולת החיזוי שלה, מחברת נושאי עיצוב עכשוויים אשר משקפים מלאכות מסורתיות ביתיות, בניסיון לשמר את הקשר עם האותנטי: דיגום חופשי, קיפול, קפלול, יצירת שכבות, עיטוף, ליבוד, ריפוד, עבודת מחט, שימוש בסרטים, קפלול מאחז ואפייה.

כל אותן מלאכות מסורתיות עוברות בידיהם של המעצבים בתערוכה תהליך של טרנספורמציה על ידי שימוש בטכנולוגיות חדשות.

 

במרכזה של התערוכה תצוגה יוצאת דופן של הקולקציה פורצת הדרך של המעצב היפני האגדי, איסי מיאקה, .5 132, אשר תוצג לראשונה במסגרת מוזיאלית, במוזיאון העיצוב חולון.

 

במסגרת הקולקציה יוצגו מבחר של כ 60 פריטי לבוש בהם שמלות, חולצות, מכנסיים, חגורות ועוד, המשקפים כולם את גאונותו של מיאקה אשר השכיל ליצור קולקציה מהפכנית המשלבת בין מתמטיקה ועשיית בגדים.

 

.5 132 (הכתיבה במקור ביפנית), נוצרה במעבדת המציאות, אותה יסד מיאקה ב 2007, כפרי עבודה משותפת של מדעני מחשבים לצד מהנדסי טקסטיל ותבניות. באמצעות המרת אלגוריתמים מתמטיים למודלים תלת מימדים יצר מיאקה את .5 132 – קולקציה יוצאת דופן המבוססת על בד בודד שהופך לפריט תלת מימדי המקופל אל צורה דו ממדית, הממתין לרגע בו אנשים לובשים אותו.

 

נאמן לרעיונות "התחייה" ו"היצירה מחדש", מקדם מיאקה ביצירת הקולקציה, טכנולוגיות חדשות ליצירת בדים וטקסטילים, לצד שימוש בטכניקות יפניות מסורתיות כגון הגימור המתכתי ההאקו אשר עושים בו שימוש בקימונו או צביעת האיטאג'מי של בלוקי עצים.

 

מיאקה מתאר את .5 132 כ"עבודה של תקווה המביעה את דאגותיו כלפי העתיד": "תמיד התעניינתי בייצור בגדים לאנשים בעולם האמיתי. חשוב היום לייצר בגדים שיהיו שמישים לטווח הארוך ולא רק לעונה אחת או שתיים. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להמשיך לזרוק דברים בקצב כזה". 

 

"מיאקה הוא האלכימאי של עולם האופנה ויצירת קפלים היא הזהב בו הוא משתמש" כך אומרת לי אדלקורט, אוצרת התערוכה:  מיאקה בחר בעיקרון של שינוי צורה ובחירה זו הובילה אותו להשרות, לרחוץ, לקמט, לשרוף, להתיך ליישן, לשחוק, לכווץ, לעקם וליצור קפלים בכדי לגלות ממדים חדשים ולפתח דרך ייחודית הנותנת ביטוי לרוח הזמן… התוצאה היא פירוק כל החוקים והרעיונות המוכרים לנו לגבי בגדים, תוך חיפוש אחר מה שהוא נעדר משקל, שכמעט ואינו נראה, כמעט ואין לו צורה גשמית".

 

לצד עבודותיו של מיאקה, תציג אדלקורט בגלריה העליונה של המוזיאון, עבודות של כ 60 מעצבים מרחבי העולם, אשר עושים בעבודותיהם שימוש בשלל מלאכות ואופני פעולה מסורתיים מעולם הטקסטיל והאופנה באמצעים טכנולוגיים חדשניים, המאפשרים את התפתחותן ועיצובן של צורות חדשות.

כך למשל יוצגו כסא כרוב של ננדו מ 2008 וכסא Peacock  של דרור בן שטרית מ 2009 העושים שימוש בקפלול, טכניקה המעניקה לחפצים דוממים תחושה של תנועה תוך שהיא מפיחה בהם חיים. המעצבים מרסל וונדרס ("כסא קשרים זהוב" מ 2009) ואריק לוי (מנורת WireFlow מ2013) עושים שימוש בעיצוביהם בעבודות במחט, טכניקות שנולדו בעולם מלאכות היד והפכו לעקרונות ייצור חדשים המאפשרים למשל תפירת פיסות עץ כאילו היו פיסות.

האפייה, אותה אמנות אשר בזמנים מסוימים היוותה קנה מידה להתמסרותה של אם לילדיה, מתגלמת בעולם העיצוב העכשווי בבישול ממשי של כיסאות ושריפת שרפרפים באמצעות להבות. תחת כותרת זו יוצג ספסל של איתי אהלי, שברים מ 2014 המשקף שימוש בטכניקות אלו.

עבודתם של סטודיו Fuchs + Funke מ 2004, כסא – PAPTON הינה פיתוח של טכניקת הקיפול המבטא את הקסם שמצא עולם הארכיטקטורה באוריגאמי, תוך יצירת חמוקיים פיסוליים בחומר.

 

בין המעצבים המשתתפים בתערוכה: דרור בן שטרית, טורד בונטייה, רונן וארוון בורולק, קיקי ואן אייק, Färg & Blanche, ריצ'רד הוטן, אריק לוי, ברטיאן פוט, יעל מר ושי אלקלעי (Raw Adges), אינגה סמפה, פרדריקסון סטולארד, פטריסיה אורקיולה, טוקוג'ין יושיוקה, אילה צרפתי, ניר מאירי, סטודיו ויהי, מיקה בר, איתי אהלי ואחרים.

 

 

אדלקורט מציינת כי "אנו חברה פרומה הסובלת ממשבר סוציו-אקונומי מתמשך שגורם לבני אדם להיות מרוכזים בעצמם ולהיות עסוקים בהגנה עצמית, נדמה שהגיע הזמן לפעולה מתקנת שתשקם את האריג החברתי הפרום".אדלקורט מוסיפה כי, "יצירתם של קפלים וקיפולים בחומר מובילה להתהוותן של צורות חדשות וחדות יותר, יוצרת ארכיטקטורה חדשנית במרחב החיים, ומאפשרת לעצב ולתכנן עבור החברה. 'קימוטם' של רעיונות שאבד עליהם הכלח עשוי להוביל לקמטים במרקם ולהכתמת מתכות שונות כדי להעביר מסר של יופי צנוע. אנחנו מטליאים יחד פיסות בדים על מנת להעניק פן חדש לעיצוב רהיטים. סרטים מעוררים השראה ליצור מישורים ספירלים, בעוד שרקמות מעטרות את המשטחים שלנו. ליבוד וסריגה מחיים מחדש את העבר, וכן גם עיצוב סידרתי של קולקציית מוצרים".

 

גלית גאון, האוצרת הראשית של מוזיאון העיצוב חולון, מציינת:

"קיפולים מכוננת מחדש את האחריות הכלכלית, הסביבתית והחברתית של האמנים והמעצבים. בתוך מחווה זו, האוצרים לי אדלקורט ופיליפ פימאנו מרחיבים במקצועיות האופיינית להם את השיח העכשווי על העתיד, בוחנים את התנועה העיצובית היום, אופני העיבוד שלו והדרכים בהם משתמשים בחומרים בכדי לייצר את החדש."עוד מציינת גאון כי "מוזיאון העיצוב חולון מודה על ההזדמנות להציג תערוכה חשובה ומרתקת זו. כמוזיאון השייך למאה ה-21, אנו שואפים להציג מבטרחב ומרתק על העיצוב, החורש על תהליכי מחקר, אובייקטים של יצירה וסוגיות תיאורטיות."

***

לי אדלקורט היא חזאית הטרנדים מהמפורסמות בעולם. החברה שלה Trend Union מוציאה לאור ספרי תחזיות טרנדים, אשר משמשים אסטרטגים, מעצבים ואנשי שיווק במותגים מארמני ועד זנייה, ובכל נקודות המחיר מזארה ועד פראדה. ב-2011, אדלקורט השיקה את הפורום האינטראקטיבי האינטרנטי Trend Tablet, ומגזין "טיים" הכתיר אותה כאחת האנשים המשפיעים בתחום האופנה. הפקולטה לעיצוב מלכותי בחברה המלכותית לאומנות באנגליה העניקה לאדלקורט את תואר ה- Honorary Royal Designer for Industry (RDI), כהוקרה לקריירה פורצת הדרך שלה.

בימים אלו, אדלקרוט עובדת על תחזיות הטרנדים לשנת 2016 ומוציאה לאור ספר חדש Bloom השואב את השראתו מפלאי הטבע של ברזיל.

 

 

תערוכה זו מתאפשרת הודות לתמיכתו הנדיבה של חיים כצמן, לזכרה של אשתו האהובה ד"ר שולמית כצמן ז"ל. ד"ר כצמן ז"ל הצטרפה לחבר הנאמנים של המוזיאון העיצוב חולון מיום היווסדו. הודות לתשוקתה העזה לתחום ותמיכתה הנדיבה, הפך המוזיאון במהירה לאחד המוזיאונים המוכרים ביותר בעולם בתחום העיצוב.

כמו כן, מודה המוזיאון לקרן יפן ושגרירות הולנד בישראל על תמיכתם בתערוכה, וליקבי רקנאטי על ליווי המוזיאון מאז פתיחתו ב- 2010.

 

קיפולים: ממלאכה מקומית לעיצוב עכשווי

עם .5 132 איסי מיאקה

3/7/14 – 25/10/14

 

מוזיאון העיצוב חולון

רחוב פנחס אילון 8

שעות פתיחת המוזיאון:

ימים ב' וד' : 10:00 – 16:00

ימים ג' וה' : 10:00- 20:00

יום ו' : 10:00- 14:00

יום שבת 10:00 – 18:00

שתפו את הפוסט!